یکشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۵ - ۱۳:۰۴
از کافی‌شاپ تا خانه؛ آشنایی پیش از ازدواج چه آدابی دارد؟

حوزه/ انتخاب محل آشنایی دختر و پسر پیش از خواستگاری رسمی، گاه به زمینه‌ای برای شکل‌گیری توقعات و قضاوت‌های نادرست تبدیل می‌شود.باید ضمن بررسی مزایا و محدودیت‌های کافی‌شاپ، بر نقش خانواده‌ها و ساده‌زیستی تأکید کرد.

خبرگزاری حوزه | در اسلام، ازدواج امر مهمی است که به پیش‌زمینه‌هایی نیاز دارد. یکی از این پیش‌زمینه‌ها خواستگاری رفتن است؛ اما قبل از خواستگاری، برای آشنا شدن دختر و پسر با یکدیگر، نیاز به مکانی است که هر دو طرف با آن توافق داشته باشند؛ ولی پیدا کردن مکان مناسب آسان به نظر نمی‌رسد؛ زیرا اینجا پای انتخابی به میان می‌آید که حکایت از نوع سلیقه و نگرش شخص به زندگی دارد.

پرواضح است که همیشه اولین دیدار و خاطره‌اش خاص است و در ذهن انسان ماندگار می‌ماند و چه بسا در اکثر مواقع، اولین جلسه می‌تواند سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده‌ مسیر ازدواج باشد. بر کسی پوشیده نیست که در امر ازدواج، یک اشتباه به‌ظاهر کوچک ممکن است بر انتخاب طرف مقابل تأثیر گذاشته یا تصمیم او را تحت‌الشعاع قرار دهد. بنابراین باید در این مرحله، هر شخص بیشترین دقت را داشته باشد.

ازدواج تنها پیوند دو شخص نیست؛ با ازدواج در واقع پیوندی بین خانواده‌ها برقرار می‌شود. به همین علت نقش خانواده در انتخاب یک شریک مناسب برای فرزندش پررنگ می‌شود. خانواده می‌تواند در این مسیر، با شناختی که از خصوصیات فرزند خود دارد، همراه و حامی خوبی برای او باشد؛ ولی امروزه با توجه به گسترش زندگی شهری و یا عدم شناخت خانواده‌ها از یکدیگر، گاهی آشنایی اولیه دختر و پسر در محیط خانوادگی یا خواستگاری از دختر به سبک و سیاق گذشته با مشکلاتی مواجه می‌شود.

خواستگاری‌های قدیم در بین اقوام یا آشنایان زمانی اتفاق می‌افتاد که تصمیم قطعی برای زندگی مشترک دختر و پسر گرفته شده بود؛ ولی حالا آشنایی قبل از خواستگاری در یک مکان عمومی مثل کافی‌شاپ یا گاهی برای سهولت این امر در فضای پارک انجام می‌شود. اینجا سوالی به ذهن می‌رسد که آیا کافی‌شاپ برای آشنایی اولیه مکان مناسبی است؟

قبل از پاسخ به این سوال، خوب است این نکته مهم تذکر داده شود که بعضی افراد مرحله آشنایی اولیه و خواستگاری رسمی را از هم جدا نمی‌کنند. به نظر می‌رسد در ذهن این افراد میان دو مفهوم آشنایی اولیه و خواستگاری رسمی خلطی ایجاد شده است و به جهت همین عدم تفکیک، در مرحله آشنایی ابتدایی، گاهی دختر یا خانواده‌اش توقعات غیرمنطقی در مورد انتخاب مکان کافی‌شاپ یا نوع پذیرایی داماد یا خانواده او دارند و ممکن است تا جایی پیش روند که بگویند داماد دست‌ودلباز نیست.

شاید در دفعات اول، داماد در واقع در نوع پذیرایی و هزینه‌کردن هیچ محدودیتی برای خود قائل نمی‌شد؛ اما تکرار این مسئله برایش حالت فرسایشی داشته و باعث شده بر روی انتخاب مکان کافی‌شاپ یا نوع پذیرایی از میهمان او اثر بگذارد. بی‌شک این موضوع نباید عامل قضاوت دختر یا خانواده‌اش شود، در حالی که متأسفانه می‌بینیم با سطحی‌نگری، امری برای قضاوت می‌شود.

به‌هرحال برای امر مهم ازدواج، خانواده‌ها باید از شرایط و سبک زندگی هم باخبر شوند و چاره‌ای نیست جز قرار آشنایی در منزل یا در فضایی دورتر؛ اگرچه چیزی جایگزین منزل نمی‌شود که البته اگر همراه با ساده‌زیستی و پرهیز از تجملات باشد، بهتر است؛ اما با در نظر گرفتن مشکلاتی که ممکن است با ورود افراد غریبه به منزل پیش بیاید و هزینه‌های پذیرایی در منزل، خرید گل و شیرینی، کافی‌شاپ مکان خوبی برای قرار آشنایی اولیه می‌شود.

از طرفی دیگر اسلام در امر ازدواج توصیه و تأکید بر ساده‌زیستی و روابط گرم خانوادگی دارد؛ بنابراین می‌توان اگر افراد شناختی از یکدیگر دارند، با تدبیر مادرها در منزل قرار آشنایی گذاشته شود؛ یعنی از طرف داماد گل و شیرینی خریداری نشود و از طرف خانواده عروس پذیرایی ساده انجام شود و چنانچه قضیه ازدواج جدی و قطعی شد، رسومات خواستگاری از هر دو طرف با توافق هم انجام شود.

در جمع‌بندی، از آنجایی که می‌توان با رفت‌وآمدهای خانوادگی در منزل از شرایط و سبک زندگی یکدیگر باخبر شد و این روابط بیشترین نمودِ تفاوت‌های اعتقادی، فرهنگی و... را به همراه دارد، به نظر می‌رسد با توجه به شرایط کنونی جامعه بهتر است اگر خانواده‌ها از هم شناختی ندارند، قرار آشنایی بیشتر از دو جلسه در کافی‌شاپ نباشد و جلسات بعدی در محیط خانوادگی برگزار شود.

مرجان جمالی؛ طلبه سطح سه مدرسه‌ی علمیه

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha